שוק תרכובות המזון לתינוקות
תחליף חלב אם, הנקרא גם תמ"ל, הוא מוצר צריכה בסיסי, שאין לו תחליף, שהרי הוא עצמו כבר התחליף. השימוש בתמ"ל בישראל ובעולם המערבי מתרחב במהירות. שוק התמ"ל העולמי מוערך בכ- 53 מיליארד דולר בשנת 2016 , ושוק התמ"ל בישראל מוערך בכ- 650 מיליוני שקלים בשנה זו. חוסר התחרות בשוק בישראל, מתנהל בצל פרשת רמדיה.
מבנה התחרות בשוק
רמת הריכוזיות בשוק תרכובות המזון לתינוקות בישראל הינה מהגבוהות בעולם. הוא נשלט ע"י מטרנה המחזיקה בנתח שוק של 55% עד 60%. סימילאק היא המתחרה השנייה בגודלה המחזיקה בנתח שוק של 33%. בשוק קיימים עוד מספר מתחרים שמופיעים ונמחקים לסירוגין, וכוללים בשנת 2017 בעיקר את נוטרילון עם נתח של כ- 11% ושופרסל עם כ- 1%.
מטרנה כמונופול
מטרנה היא החברה היחידה המייצרת תמ"ל בישראל. שאר החברות מייבאות את מוצריהן מחו"ל. משנת 2004 ועד שנת 2017, בכל שנה, הן על פי מדד כספי והן על פי מדד כמותי, נתח השוק של מטרנה תמיד מעל ל- 50%. בקטגוריית התמ"ל הכשר למהדרין, עד שנת 2011 החזיקה מטרנה ב- 100% מהשוק, ומאז ירד נתח השוק שלה בהדרגה לכ- 84% בשנת 2016.
הפער בין המחיר לעלות
במבחן הפער בין מחיר המוצר לעלות הייצור שלו, התגלה כי פער זה, לאחר נקיטת מרווחי ביטחון, עומד לכל הפחות על 28% . פער זה מהווה אינדיקציה מובהקת לכך, שמוצרי התמ"ל של מטרנה נמכרים במחיר מופרז.
השוואת שיעורי הרווחיות
במבחן השוואת שיעורי הרווחיות של מטרנה ביחס למקובל בענף, נמצא כי שיעורי הרווחיות הגולמית והתפעולית של מטרנה, המסתכמים בכ- 58% ובכ- 28% בהתאמה, הינם גבוהים באופן חריג ומובהק, הן ביחס למדגם חברות בישראל והן ביחס למדגם חברות תמ"ל בינלאומיות. שיעור רווחיות תפעולית מקובל נע בטווח של 10% עד 15%.
השוואת המחירים למתחרים
במבחן השוואת מחירי מטרנה למחירי מתחרים, נמצא כי בכל אחת משתי הקטגוריות, בסיס ופרימיום, מחירי מטרנה דומים למחירי סימילאק, ושניהם גבוהים באופן מובהק מיתר המתחרים לרבות אופטימיל, נוטרילון שופרסל, ובעבר גם ביחס לרמדיה. השוואה זו מצביעה על כך שמחירי מטרנה מופרזים.